Välkommen till sektion K!

Avsikten med denna ”artikel” är att sprida det mål och den vision som finns kring Sektion K, främst ur ”de klackaktivas” synvinkel. Kort kan man sammanfatta detta med:

Vår ståplats skall vara ett rödvitt hav, vars uppgift är att lyfta taket i arenan.
Ståplats uppgift är att stötta laget i vått och torrt.
Positivitet och glädje är två ledord som genomsyrar allt som sker på K.

För den som känner att detta inte är någonting nytt eller ens konstigt, läs ialla fall vidare då det kan komma saker som ändock är nya, eller som du inte tänkt på.
Vi måste också här passa på att peka på en självklarhet.
Om sektion K skall vara ett rödvitt hav så bör man bära kläder med rött och vitt, det kan fungera med halsduk också vilken du enklast köper för runt en hundring i 14-3-shoppen.
(eller om du vill ha en Örebro hockey halsduk så hittar du den i NEHs shoppar i arenan eller på Hertig Karls allé)

Under föregående säsonger har det ibland klagats på t.ex. flaggor som det viftas med, eller TIFOn med overheadflaggor, där det till och med förekommit att personer rivit sönder det som TIFO gruppen RWT slitit med i timtals för att skapa stämning i arenan.
Därför kommer det nu några punkter som kan hjälpa till att förklara hur en ståplats kan vara.

På ståplats inträffar följande frekvent:

  • Det sjungs och klappas.
  • Det förekommer gemensamma ramsor där Alla deltar.
  • Det viftas med flaggor.
  • Det finns capos som kommer elda på och ge uppmaningar till de som inte deltar.
  • Det förekommer vid en del matcher så kallade TIFOn där det ibland handlar om att täcka hela sektion K med en ”overheadflagga”.

Klacken på sektion K som företeelse har de senaste åren växt ifrån en ståplats med ca 100-150 personer på plats, till fjolårets trängsel med en fullpackad sektion och fullsatt i arenan.
Behrn arena var under föregående säsong en vida omtalad arena där alla snackade om det tryck som fanns där match efter match, vårt mål är att det i år skall vara ett ännu större tryck.

På ståplats i Örebro så är vårt mål att samtliga närvarande deltar aktivt och där ingen står med armarna i kors.
En ståplats i en arena är avsedd att vara platsen där man helhjärtat supporterar sitt lag.

För att ge en utvecklande förklaring till vad en ståplats är, kommer här ett utdrag ur en kandidatuppsats från Umeå universitet, skriven av J. Eriksson(2015)  där Johan citerar P. Lalander.
Ståplatsläktaren – klacken
Lalander (1997) har i sin forskning observerat ståplatsläktare i Sverige och menar att ståplatsläktaren samlar supportrar som mest intensivt och påtagligt uttrycker sin stöttning samt följer en klubb. Han menar att denna gruppering av supportrar vanligtvis även benämnas som klacken och det är från klacken som den största aktiviteten syns i form av ramsor, flaggor och utlevelse. Han berättar att några av de tydligaste attributen hos en klacksupporter är trofastheten, att alltid ställa upp och att sätta kollektivet i det främsta rummet. Författaren menar vidare att klackens uppgift är att synas och höras genom att göra spridda röster hörda unisont och för att göra detta krävs disciplin från klackens medlemmar.”
(notera att i första meningen har fotbollsklubb ändrats till klubb, då detta är identiskt inom hockey avseende begreppet ståplats)

Definitionen och förklaringen ovan är en ganska träffande beskrivning av hur vi ser på sektion K.

Även i år kommer det att finnas två stycken Capos (hejaklackledare) vilkas uppgift är att koordinera och leda ståplats, de personer som agerar Capos kommer att elda på alla de som inte sjunger. Detta beror på våra Capos fasta övertygelse om att alla på ståplats sjunger och stöttar sitt lag helhjärtat och alldeles utan förbehåll.

På sektion K är det vår avsikt att vidareutveckla en supporterkultur som bygger på glädje och positivitet där gemenskap och samhörighet är utmärkande drag, och där  hatramsor och fula ord är saker som vi succesivt vill arbeta bort.
Under början av säsongen kommer det att publiceras klipp på youtube med ramsorna inklusive text så att alla har en möjlighet att lära sig texterna och  träna hemma.

I år kommer det också att finnas en bar rakt bakom sektion K. Under säsongen är det av vikt att vara på plats på stå inför varje period för att stödja våra rödvita hjältar.

 

En annan självklarhet för oss är att man under hymnen ”Tro i våra hjärtan”,

  1. Sjunger med.
  2. Håller upp sin halsduk.

 

 

 

Du gillar kanske också...