Supporterföreningarna & SHL måste tillsammans ta ansvar för att locka fler bortasupportrar till arenorna

Under hösten har 14-3 Örebro genomfört två undersökningar på ämnet bortaresor i SHL. Den ena undersökningen var en enkätundersökning bland medlemmar i supporterföreningen och supportrar till Örebro Hockey. Den andra undersökningen var en sammanställning av antalet bortasupportrar i SHL-arenorna under de första omgångarna i SHL. Syftet med undersökningarna är dels att vi som supporterförening får en bild av vilka förbättringar vi kan göra på de resor som vi arrangerar. Syftet är också att analysera och belysa problematiken med få bortasupportrar i arenorna och vilket ansvar som SHL och dess klubbar har för att locka fler bortasupportrar.

Sammanställning av antalet bortasupportrar på 58 matcher

Vi ringde runt till SHL-klubbarna för att få en siffra på hur många bortasupportrar respektive klubb hade på sina hemmamatcher i början av säsongen 2018/2019. Värt att notera är förstås att vissa lag hade spelat fler hemmamatcher än andra när undersökningen genomfördes. 

LAGMATCHERBÄSTSÄMSTSNITT
Brynäs582 st (Timrå)6 st (Växjö)46,2 st
DIF3150 st (Luleå)70 st (Rögle)106,6 st
Frölunda2150 st (DIF)3 st (Mora)76,5 st
Färjestad3116 st (HV71)26 st (SAIK)68,6 st
Linköping480 st (HV71)12 st (Mora)37,7 st
HV71570 st (Rögle)20 st (Luleå)35,0 st
Luleå3100 st (SAIK)5 st (Örebro)56,6 st
Malmö6101 st (Färjestad)10 st (Frölunda)43,5 st
Mora6200 st (Örebro)5 st (Växjö)52,1 st
Rögle5150 st (Malmö)13 st (Örebro)66,6 st
SAIK452 st (Timrå)12 st (Växjö)29,2 st
Timrå327 st (Mora)15 st (Färjestad)20,6 st
Växjö5110 st (HV71)14 st (Örebro)52,4 st
Örebro3150 st (DIF)37 st (Malmö)78,6 st
Totalt5851,5 st

Analys utifrån genomförd enkätundersökning

Supporterföreningarna till klubbarna i SHL och Hockeyallsvenskan tävlar idag mot mycket påkostade TV-sändningar som Cmore producerar. Hur kan vi övertyga folk om att hockey är mycket roligare live än på TV? Självklart har respektive supporterförening i SHL ett stort ansvar själva, samtidigt som många parametrar spelar in. Familj, ekonomi, jobb/skola och tid för att nämna några. Utifrån den enkätundersökning som vi har genomfört med hjälp av 116 stycken Örebroare så har vi identifierat ett antal förbättringsåtgärder som vi själva kan jobba med. Det handlar om alkoholpolicy, medlemskrav eller ej, fler aktiviteter på bussarna, med mera.

Vi har dock också sett två stora punkter som tydligt pekar på ett ansvar hos SHL och klubbarna. 

  • 90% av deltagarna i enkäten tyckte att en välplacerad och bra bortasektion i arenan var ganska viktigt eller mycket viktigt. Nästan hälften av deltagarna tyckte också att förbättrade bortasektioner är det som SHL kan göra för att locka fler bortasupportrar till arenorna
  • En tredjedel av deltagarna i enkäten tyckte att servicen/bemötandet i arenorna måste förbättras. Bättre priser på mat och dryck, bättre kiosker/pubar och att få supportrarna att känna sig mer välkomna. 24% tyckte att det var en stor variation på servicen/bemötandet i arenorna, i vissa fall jättebra – andra inte alls bra. 

Sammanfattning

Arbetet med att internt förbättra våra bortaresor har redan startat utifrån den genomförda enkätundersökningen. Ska det totala snittet på 51,5 stycken bortasupportrar per match i SHL öka så måste dock ligan och klubbarna delta i arbetet. Det räcker inte att supporterföreningarna själva sliter hårt i den här frågan. Klubbarna måste vara med och bidra till att det lockar och är värt tiden att resa till en annan stad och ta sig till arenorna. Placera oss inte längst uppe i ett hörn strax under taket eller instängda i en bur. Ge bortasupportrarna samma förutsättningar som hemmasupportrarna. Låt oss känna oss välkomna i arenorna och jobba med att förbättra servicen och bemötandet. Lyssna på våra önskemål och jobba tillsammans med oss för att höja intresset!

Bilaga: Resultat från enkätundersökning

Nedan kan du i PDF-format ta del av resultatet av delar av den enkätundersökning som vi har genomfört. Den externa versionen innehåller endast delar av undersökningen.

Enkät-Bortaresor-Webb

Styrelsen i 14-3 Örebro

Du gillar kanske också...