Presskonferens om ishallen

presskonferens_10Vem vet egentligen vad som hände?

Där har man suttit, omgång efter omgång, med strumpa på strumpa och hackat tänder. Blött? Jo, tack och aldrig har det varit så kallt i helvetet. Men det var inget nytt. Ändå hände något speciellt under lördagsmatchen mot Sundsvall. Att höstregnet som kom förde med sig droppen som fick bägaren att rinna över är väl ett nästan för bildligt och bra uttryck? Men just så var det. Gamla nyheter blev åter huvudrubriker.

Publiken fick nog. Och spelarna och deras tränare. NA skrev förbannade krönikor och Örebros hockeysupportrar stormade i frustration en politisk blogg. Kommunstyrelsens ordförande, Staffan Werme (FP), fick i början av oktober lära sig hur det känns att täcka skott i en demokrati. Men så hände det: Örebro Kommun kallade till presskonferens kring ishallens dåliga skick. De som har sagt så mycket genom att inte säga något alls skulle äntligen träda in i ljuset.

När så Örebro Kommun och Örebroporten (som sedan ett drygt år tillbaka äger ishallen) mötte upp representanter från Örebro Hockey, TV4, SVT, SR och NA kunde man därför tro att det skulle vara just Staffan Werme som föra spelet, men faktum är att stadens store politiker kom att framstå som högst oviktig i sammanhanget.

– Här är det tänkt att det ska bli lägenheter, inledde Per Cardesjö (vd) från Örebroporten pekandes på området bortanför bandyplanen. På en modell då. Ja, Örebroporten har släpat med sig en 3D-modell som för dagen egentligen bara basunerar ut det fullständigt självklara: Ishallen är en rätt liten del av Eyraområdet. Jag menar, jämför bara med bandyhallen. Men är det inte konstigt då att vi ryms så många fler i ishallen?

Snart lyckades dock Örebroporten hitta fokus och vi som hade samlats kunde få relevant information. Inget verkar riktigt klubbat – det gick ju rätt fort i veckan, vilket det brukar när folk upptäcker att de står på glödande kol – men följande torde vara tillförlitligt.

  • Taket är tätat så att det inte längre ska kunna regna in, vilket är en kortsiktig lösning.
  • Nytt tak utlovas till säsongen 2010/2011. (Anledningen till att man inte reste ett nytt tak redan i år var att man endast hade en öppning om tre månader i somras och att man prioriterade byte av sarg och belysning samt nya stolar på ena långsidan.)
  • En avfuktare skall installeras under hösten varpå lokalen kommer kännas mindre ruggig även om möjlighet till uppvärmning inte finns.
  • Med start i vår skall en foajé byggas runt om ishallen för att ”kapsla in” den och fungera som isolering. Ovanför foajén kommer finnas företagsloger och på torget mot nya fotbollsläktaren kommer finnas butiker.

presskonferens_03I princip så hade Örebroporten och Örebro Kommun enbart kortsiktiga planer att presentera. Örebro Hockeys ordförande Davor Dundic stod fast vid att klubben har en femårsplan att nå Elitserien och att nuvarande hall, om än i rustat skick, inte kommer att räcka för ett lag på den nivån. Man kräver alltså en större ishall alternativt multiarena och en sådan lösning kommer Örebroporten inte att ha något att göra med.

På det stora hela medförde presskonferens mycket nytt som var gott och åtminstone verkar det som att Cardesjö och Örebroporten har visioner och en genuin entusiasm, men lösningarna är som sagt kortsiktiga och den stora frågan på den punkten är ju så klart om de också kan casha checkarna de skriver. På tre, fyra år talar man om omkostnader på 30-40 miljoner. (Detta är dock en siffra man kan stirra sig blind på, det inkluderar väldigt mycket annat än ishallen, och man räknar också att tjäna mycket pengar på exploateringen av torget mellan ishallen och fotbollsläktaren.

Långsiktigt är det fortfarande totalt dödläge. Staffan Werme vidhåller att Örebro Kommun inte har några planer på att finansiera byggnader åt elitsport.

Anders Nordström

no images were found

Du gillar kanske också...