Föreningens syn på nya kraven från SHL

AftonbladetMed anledning av senaste veckans debatt om de beslut som SHL har tagit så vill 14-3, som officiell supporterklubb till Örebro HK, förtydliga hur vi ser på saken.

Förra fredagen så beslutade SHL, alltså den egna organisationen som drivs och representeras av alla SHL-lagen, om förändringar i verksamheten. Förslaget består av två punkter.

För att ges tillträde att spela i SHL ställer organisationen följande krav:

  • Från och med säsongen 2016/2017 så ska alla SHL klubbar uppvisa ett eget kapital på minst 4 miljoner kronor.
  • Från och med 1 september så skall man ha en arena som tar minst 5000 åskådare, varav 3500 av dessa måste vara sittplats.

Att det ställs krav på att spela i SHL ser vi inte som varken speciellt konstigt eller negativt. Med hårdare ekonomiska krav så tror vi att man kan balansera upp den ekonomiska instabilitet som för tillfället råder hos många föreningar i SHL och allsvenskan. När det gäller arenafrågan så är vi mer kluvna om det ska finnas restriktioner eller inte. Det finns både för- och nackdelar med detta. Man kan exempelvis fundera på hur Behrn Arena hade sett ut utan arenakrav. Kommunen hade kanske nöjt sig med att täta de värsta hålen i taken och målat om lite på toaletterna. Som sagt så är kraven i sig nog inget negativt, men man kan såklart diskutera kravens nivåer.

Det vi ser som det största felet med allt det här är tillvägagångssättet, baserat på två saker.

  • Att man återigen mitt under säsong med relativt kort varsel ändrar förutsättningarna från det som var sagt när säsongen startade.
  • Att man ställer krav på arenan som vissa föreningar inte ens har teoretiska möjligheter att leva upp till.

Att som organisation gå in och ändra förutsättningar mitt under säsong ser vi som ett stort hot mot den föreningsdemokrati som råder. Även om SHL ”äger” sin egen liga och TV-rättigheter med mera, så måste det finnas någon form av tävlingsreglemente som man inte bara kan gå in och ändra efter eget tycke.

Det mest alarmerande är att man sätter upp arenakrav som föreningarna inte ens ges möjlighet att kunna leva upp till, hur gärna dom än skulle vilja. Där måste man jobba i ett längre perspektiv där man gör en handlingsplan utifrån varje förenings unika förutsättningar. ALLA föreningar skall ges en möjlighet att kunna spela i SHL, och så är inte fallet med nuvarande förslag.

14-3 kommer att jobba vidare på så sätt att vi kommer att söka en dialog med representanter för Örebro Hockey, där dom kommer att ges möjlighet att presentera sin syn och inställning till förslaget. Utifrån detta möte så kommer vi senare bestämma hur vi ska agera mot det som vi tycker är fel i förslaget. Det finns en gemensam kamp mot detta och den kommer att föras på många olika sätt.

Vi kommer i sedvanlig ordning att stötta Örebro Hockey till 100%. Det är trots allt inte spelarna som har tagit dessa beslut.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen 14-3 Örebro

Du gillar kanske också...