En för alla…

post_lihagenSå här dagen efter så har nästan ingenting med ishockey att göra. Någon glädje eller sorg relaterad till matchresultat existerar inte. Stress över tabellposition är obefintlig. Nej, kvar finns bara en molande oro, en tomhet och samtidigt en obeskrivlig tacksamhet.

Inför matchstarten är stämningen i Örebro-klacken riktigt bra! En buss har åkt tidigare på dagen för att värma på lokal, många har bilat in och vi andra som kom loss först senare anländer i en andra buss trekvarten före nedsläpp. Väl på plats i Nobelhallen blandas sällskapen på nolltid till en hjärtelig och rödvit massa. Sa jag att stämningen är god? Stämningen är väldigt god.

Två snabba mål i ryggen rör egentligen inte någon inrest. Örebro tar fart och ett intensivt powerplay blir till fem-mot-tre som blir till fem-mot-fyra igen och hoppet håller i sig… Sen faller mörkret och allt blir bara svart.

En rödvit spelare ligger orörlig på isen. Huvuddomaren hinner fram efter ett par sekunder och alla på planen börjar att vrida sig oroligt.

– Vem är det? frågar vi varandra, men någonting inombords säger att det egentligen är oviktigt. Det är en människa och som det verkar är det illa.

Tiden står still. När domaren sedan börjar ge hjärt- och lungräddning brister det för många. Händer detta verkligen? Någon gråter, andra måste gå ut. Själv sätter jag mig och gräver ner ansiktet i händerna. Ishockey är fruktansvärt oviktigt just nu.

En lagkamrat, en man, en far ligger stilla. Det är Niklas Lihagen som har fallit till isen och när katastrofen får ett ansikte blir situationen om möjligt ännu jobbigare. Två ambulanser kommer in och kan snart lämna Nobelhallen med Niklas på bår men strax innan tycker vi oss se att han rör på sig. Kan det stämma? En gnutta hopp smyger sig tillbaka.

Matchen avbryts. Om annat ens diskuterats så är det fullständig och total idioti. På bussen hem får vi besked om att läget för Niklas ska vara stabilt och alla blir lite lugnare. Samtidigt läser vi att det med all sannolikhet var huvuddomare Wolmer Edqvists livräddningsinsats som gjorde just det – räddade livet på Niklas Lihagen.

Det talas ofta om hjältar kring Örebro Hockey. Många har gjort mycket för att förtjäna den titeln. Men idag bleknar allt i jämförelse med gårdagens händelser.

Wolmer Edqvist kommer för all tid hyllas i Örebro för det han med kyla, mod och skicklighet gjorde för en av de våra. Vi kommer visa vår uppskattning och förhoppningsvis veta klubbar, förbund och motståndarlag hut nog att göra detsamma.

Och på tal om hjältar.

Niklas Lihagen, du har gett så mycket till så många. Vi tar det inte för givet och vi önskar dig och din familj allt gott. Du har verkligen stått för din beskärda del, match efter match, och vi vill leva upp till vår.

EN FÖR ALLA. ALLA FÖR EN.

Anders Nordström

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Markus G skriver:

  Du kommer igen1 Kung Lian!!

 2. Felix skriver:

  får ju fan gåshud när jag läser detta!! krya på dig lia!

 3. Peter Jakobsson skriver:

  Amen Anders.
  Kom igen Niklas, go 71

 4. Henrik skriver:

  Vi tänker på dig, Niklas! Krya på dig.

 5. wärle skriver:

  Krya på dig Lian! Tack för en fin text Anders.

 6. Pontus skriver:

  Gripande läsning, Wolmers förtjänst att både en människa och en idrott får leva vidare i örebro…

 7. Mikael Fahlander skriver:

  Mycket bra skrivet Anders!