Statistiken och framtiden!

Att sikta mot playoff nästa säsong känns som en realistisk målsättning. Jag går kanske händelserna lite i förväg, men jag utgår ifrån att playoff kommer att vara vår målsättning. Det är väl högst naturligt för en klubb som siktar uppåt att man höjer ribban ett snäpp. Ni som läst min tidigare artikel där jag kollade upp lagets formkurva kommer att känna igen er här. Den artikeln skrevs när det var 10 omgångar kvar att spela men nu är statistiken för säsongen helt komplett.

Vad hände i slutet av säsongen ? Vi råkade få ett antal spelare sjuka och skadade och direkt blev det mycket svårare för oss att plocka poäng. Sedan var det förstås även den psykologiska effekten som bidrog till att formen försvagades ytterligare då det ej längre fanns något kvar att spela om. Jag vill även betona att vi spelade ett antal matcher mot riktigt bra lag på slutet som dessutom var motiverade att ta poäng. Det syns tydligt på formkurvorna i diagrammet hur vi störtdök de sista 5 omgångarna.

Jag har i diagrammet markerat nivåerna för kvalplats, playoffplats och negativt kval med utgångspunkt från det antal poäng som krävdes säsongen 2009-10. Bortsett från serie-inledningen har vi hela tiden legat över det negativa kvalseriesträcket, se den svarta kurvan. Vi hade dock en rejäl svacka i mitten samt i slutet av säsongen. Efter att vi förstärkte laget ungefär i mitten på säsongen var det inte längre någon fara för att vi skulle tvingas till negativt kval. Istället väcktes vissa förhoppningar om att vi skulle kunna nå playoff. Men det visade sig bli alltför tufft, nu har vi i gengäld fått gott om tid på oss att förbereda oss inför nästa säsong.


För att nå en playoffplats den här säsongen
krävdes att man i snitt tog drygt 1,6 poäng per match, vi lyckades ta ca 1,2 poäng per match. Det kanske inte verkar vara så stor skillnad, men det är det, vi hade alltså behövt plocka hela 33% mer poäng per match. Under den tredje fjärdedelen av säsongen spelade vi riktigt bra och höll oss faktiskt på en nivå som motsvarar en playoffplats, se den blåa formkurvan. Om vi ska lyckas nå en playoffplats nästa säsong måste vi temporärt upp och nosa på nivån som motsvarar en kvalplats till elitserien. Dvs vi kommer att tvingas ta uppemot 2 poäng per match under en kortare period (6-13 omgångar). Alla lag har svackor, sjukdomar och skador ställer alltid till det. Under dessa svackor får vi räkna med att vi dippar ned en bit under playoff-form, men förhoppningsvis inte under längre tid än att vi i slutänden kan knipa en plats i playoff. Det kommer att bli en riktigt tuff utmaning.

Vad måste förbättras för att vi ska lyckas nå playoff ?
Tittar vi rent översiktligt är det väldigt tydligt att det är vårt defensiva agerande samt vår förmåga att ta poäng på bortaplan som måste förbättras. Det blir förstås betydligt enklare för oss att ta poäng på bortaplan om vi kan få igång ett stabilare defensivt spel.

Det defensiva spelet
På den här punkten har vi mycket kvar att förbättra. Vi har alltså släppt in flest mål av alla lag både borta och hemma sett över hela säsongen. Även med en så pass bra målvakt som Pisar i kassen blir statistiken en väldigt tragisk läsning. Nuvarande spelare i truppen kommer säkerligen att agera bättre i det defensiva spelet nästa säsong. Det finns dock stor risk att det inte kommer att räcka utan vi behöver även komplettera med spelare, såväl backar som forwards, som är dokumenterat skickliga i försvarsspelet. Alltför lättvindligt har vi gett våra motståndare målchanser. Vi är det lag som tillåtit motståndarna att peppra vår målvakt mest av alla lag, bortsett från Sundsvall. Jag tycker vi måste börja med en spelstil där aggressivitet, energi och rörlighet/fart gör det betydligt svårare för våra motsåndare att komma till vettiga avslut. På slutet tycker jag ändå att vi (3:e fjärdedelen av serien) spelade stabilt defensivt. Vi gjorde då inte så många individuella misstag i egen zon, vi drullade inte heller bort oss så många  gånger  i anfallszon så att det ledde till farliga kontringar. I vissa matcher, speciellt mot de skridskostarka lagen, hade vi ibland problem med att hänga med i tempot. Ska vi lyckas att ta oss till playoff måste vi bemästra spel i högt tempo på ett bättre sätt. Ett flertal match-inledningar har varit katastrofala då vi inte har hängt med i början av första perioden utan har fått starta andra perioden med flera måls underläge. Vår förmåga att stänga matcher som vi leder klart måste också förbättras.


Hemmaspelet
På hemmaplan har vi spelat riktigt bra under säsongen som varit. Kan vi hålla den nivån eller allra helst knipa ytterligare några poäng så kommer det att räcka fint. Vi har alltså 3 poäng upp till det lag som placerade sig på 7:e plats i hemmatabellen. Vi gjorde hela 97 mål hemma och på det placerade vi oss på en fin 3:e plats i tabellen över gjorda mål hemma. Med bättre försvarsspel nästa säsong kommer vi att bli väldigt jobbiga att möta i vår ”nya” hall.

Bortaspelet
En svår men ack så viktig nöt att knäcka. Jag vet att vi har gjort många bra matcher på bortplan men ändå fått åka hem tomhänta efter sura uddamålsförluster. Nykomlingar i allsvenskan har som regel alltid bekymmer med bortaspelet, det gäller även oss. Vi har hela 14 pinnar upp till det lag som ligger på 7:e plats i bortspelstabellen. Vi har gjort väldigt många mål borta men i gengäld släppt in katastrofala 105 mål vilket är sämst av alla lagen. Jag tror att med ett års erfarenhet av allsvenskt spel i ryggen kommer vi att kunna tackla bortamatcherna på ett betydligt bättre sätt. Och förstås blir det defensiva spelet även här en nyckelfaktor.

Målvaktsspelet
Lubos Pisar utgjorde en markant förstärkning av laget då han började vakta kassen för oss. Han har inte haft någon enkel uppgift då försvarspelet inte hållit någon högre klass. Han har fått väldigt många skott på sig och har en räddningsprocent på 90,32 vilket sätter honom på en 12:e plats i målvaktsligan med avseende på räddningsprocent. Tyvärr har han fått släppa in hela 3,28 mål per match vilket måste förbättras avsevärt om vi ska vara med och fajtas om en playoff-plats. Med 3.28 mål insläppta per match är han bara på en 15:e plats i målvaktsligan över målvakter som spelat mer än 20 matcher. Jag hoppas att Lubos stannar kvar över nästa säsong och det är väl rimligt att tro att han med hjälp av ett bättre försvar  endast släpper in ca 2,8 mål per match samt även höjer sin räddningsprocent litegrann. Jag skulle även vilja se att Lubos om han nu kommer att spela för oss även håller nollan i några matcher.

Powerplay
Spel i numerärt överläge har vi varit riktigt skickliga på. Med hela 19,65% i måleffektivitet ligger vi på en 4:e plats i allsvenskan. Den fina statistiken kan vi tacka vår förstakedja för med Strömberg och Löwdahl i spetsen. Kan vi få ihop ytterligare en stark PP-kedja kommer powerplay att bli ett riktigt fruktat vapen för Örebro nästa säsong.

Boxplay
Allt som har med defensivt spel att göra har inte varit vår starka sida. Vi har ändå dödat 80,16% av utvisningarna och på det ligger vi på 12:e plats i boxplayligan. Som jag nämnt tidigare tycker jag att vi ska försöka agera lite aggressivare och inte ge våra motståndare så gott om tid på sig för att lägga in smörpassen. Det skulle bl.a. innebära att vi då spelar med en lite större och rörligare box. Allt hänger förstås på vilka spelare vi har tillgängliga då detta spelsätt kräver mer av var och en.

Tekningar
Scott Matzka var en väldigt duktig tekare, han ligger förresten 2:a i tekningsligan. Efter att han försvann tycker jag att vi blivit märkbart sämre på detta viktiga moment i spelet. Niklas Lihagen var även han en bra tekare som tragiskt fick lämna oss mitt under säsongen. Nu har vi inte längre några riktigt bra tekare i laget. Löwdahl är inte dålig med sina 51% (får ju ofta möta andra lagets 1:a kedja), Pavlikovsky har 50 %, men i övrigt har vi ingen som är riktigt godkänd. Det skulle vara en klar fördel om vi kunde bli lite bättre på detta moment under nästa säsong.

Utvisningar
Jag får ibland känslan av att vi tar på oss lite för många onödiga utvisningar. Vi ligger faktiskt klart sist i utvisningstabellen med 19,06 min per match. Varje utvisning måste ses som någon form av misslyckande. Utvisningar tvingas man förstås ta ibland, det tillhör, men då ska man göra det för att rädda en situation som kan bli farlig, eller i rent självförsvar. Det är väl ingen tillfällighet att just skridskostarka Almtuna är minst utvisade. Är detta ett tecken på att vi åker skridsko samt använder kroppen för dåligt och istället försöker lösa situtionerna på regelvidrigt sätt ? Kanske, men det var flera lag som denna säsongen fick ungefär lika många eller fler 2-minuters utvisningar än vi fick. Däremot drog Örebro på sig betydligt fler 5- och 20-minuters utvisningar än alla andra lag. Med färre gubbar på botbänken eller i duschen nästa säsong kommer vi som lag att bli ännu slagkraftigare.

Straffar
Hela 9 matcher avgjordes på straffar den gångna säsongen, vi lyckades tyvärr bara vinna 3 av dom. Många matcher är så pass jämna i allsvenskan att vi måste räkna med att flera av dom kommer att avgöras på straffar. Lotteri säger en del, jag är dock inte beredd att hålla med om det. Det handlar istället i minst lika hög grad om skicklighet hos straffläggare och målvakt. Här har vi då ytterligare en detalj som vi kan slipa lite mer på inför nästa säsong. Det är ingen tillfällighet att lag som Troja och Borås vunnit många straffläggningar, dom har duktiga straffläggare. Om vi hade lyckats lika bra som Troja i straffläggningarna hade vi varit många poäng före dom i tabellen. Det finns inget tråkigare än att förlora en jämn match på straffar och det finns heller inget skönare än att vinna den, hehe.

Måleffektivitet
Nu kommer vi till nåt riktigt positivt. Vi är nämligen riktigt duktiga på att göra mål när vi väl får chansen, näst bäst av alla. Vi skjuter inte så extremt ofta men gör i gengäld mål på 11,65 % av våra skott. Endast Leksand är effektivare än vad vi är. Det är dock bara Oskarshamn och Sundsvall har skjutit färre skott än vad vi har gjort. Då dyker förstås frågan upp – Skjuter vi tillräckligt mycket ? Nej, jag tror faktiskt att vi ska försöka skjuta lite oftare. Då ska det helst vara direktskott eller bara lägga på mål för styrning eller retur då motståndarens målvakt är lite skymd. Bättre det många gånger än att bli nedmosad i något av hörnen och anfallet rinner ur sanden.

PS. Andreas Frisk är enda Örebrospelaren som finns med i allsvenskans plus/minus-liga, nästa säsong måste fler Örebroare in på denna lista ? DS.
Hockeydoktorn

Lasse Walldoff

Du gillar kanske också...