Doktorn kollar upp formkurvan!

Nu inför slutspurten av säsongen kan jag bara konstatera att Örebro Hockey aldrig varit bättre, inget snack om det. Min enkla analys visar tydligt att laget presterat bättre än någonsin de senaste veckorna.

Supporterföreningen bokför översiktligt vad laget presterar i ett kalkylark. Vi kan då mycket enkelt med utgångspunkt från det plocka fram en del intressanta data. Vi bokför inga enskilda prestationer utan nöjer oss med att hålla koll på hur det går för laget. Det är ju egentligen omöjligt att mäta lagets form, men man kan med utgångspunkt från vad laget i praktiken presterar få fram en prestationskurva. Jag kallar prestationskurvan här lite slarvigt för ”formkurva”.

Jag har här försökt åskådliggöra hur bra laget presterat med utgångspunkt från hur många poäng som laget tagit i genomsnitt per match räknat på 13 resp 6 matchomgångar. Man kan se det som lagets form på lång respektive kort sikt. Det handlar alltså om glidande medelvärde och nyttjas här precis på samma sätt som man gör inom aktievärlden. Hade det här varit kurvor som visade aktiekurser så kan man säga att vi fick en köpsignal vid matchomgång 26. Med stöd av fundamenta i form av att Lubos Pisar stod den matchen samt att Robin Olsson anslöt match 25 skulle man chansat och köpt på sig ett stort antal aktier i Örebro Hockey.

Ni kan ju själva se i diagrammet hur lagets prestation varierat. Det finns några saker som kan vara lite extra intressanta. Vi kan bl.a. se att det efter en darrig start gick laget kanonbra i början på säsongen. Här kan man ju bara spekulera, men det är väl troligt att laget i början dels var lite underskattat plus att vi hade en spelstil som motståndarlagen var ovana vid. Vi bara vräkte in mål, vi fick även många mål i baken men viktigast av allt vi tog en hel del poäng.

Sedan kom svackan, lagen började ta oss på allvar och dom hade läst in vårt spel och nu blev vi hårt straffade för vår bristfälliga defensiv och dåliga målvaktsspel. Som tur var fanns det kloka människor i föreningen som insåg allvaret i denna ”svacka”. Så efter ungefär halva serien kom Robin och Lubos in som räddande änglar och vände trenden. Sedan dess har lagets form förbättrats och vi ligger nu på en stabilt hög nivå. Vi får tacka vår sportchef Mikael Fahlander som snabbt kunde knyta dessa spelare till oss då det krisade.

10 matcher kvar att spela och vi tar i nuläget ca 1,7 poäng per match. Kan vi hålla det så får vi ihop 72 poäng totalt vilket är betydligt fler än de flesta kunnat räkna med. Lyckas vi göra en grym slutspurt och vinna några bortamatcher plus att vi fortsätter att spela bra hemma så kan vi faktiskt samla på oss så många pinnar att vi kan hota Bofors. För att ha nån vettig chans att gå om Bofors måste vi nog besegra Västerås i morgon.

Jag får återkomma efter säsongens slut med en mer uttömmande resumé, då vill jag gärna snacka lite om våra hjältar i laget och inte bara siffror och statistik.

Hockeydoktorn

Lasse Walldoff

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Nordström skriver:

  Fick ha huvudet på skaft för att hänga med där, men det är ju därför du är doktor och inte jag 🙂

  Kul analys!

 2. Andreas Norling skriver:

  Jättebra analys! Gillar engagemanget 🙂

  Helt klart en vändning att få in en tryggt spelande målvakt samt en stark back.

  Mot Västerås kan det bli riktigt tufft, där måste laget vara noggranna som sjutton varje byte.Våsterås aktie har nog gått upp mer än vår för tillfället. ÖHK bör försöka tråka ut dom lite, och lägga 110% på noggrannheten i spelet. Vi kommer få chanser och då gäller det att göra det enkelt, behålla spelglädjen och krossa Västerås systematiskt! När man uppnår en ledning med mer än uddamålet, kan man i slutet av 3:e lägga in nådastöten.

  Nu om nån gång denna säsongen blir det viktigare än någonsin tidigare att vända borta-trenden till vinst vid full tid. Ska vi vara med o boxas om 7:e platsen, så vill det till att höja sig det sista snäppet och spela för sitt lag och folket i Örebro. Fanan ska resas i varje ishall runt om i landet! 😀

 3. Marcus Larsson skriver:

  Underbar analys doktorn 🙂