Doktorn funderar kring publikstatistiken!

Publiktillströmningen hemma i Bunkern har väl varit ungefär vad man kunnat förvänta sig, möjligen något sämre. Med knappt 1600 åskådare har vi i runda slängar fördubblat vårt publiksnitt jämfört med förra säsongen. Vårt publiksnitt står i rimlig proportion till vad laget presterat, dvs vi ligger på cirka samma plats i serietabellen som i hemmapubliktabellen. Vi vet ju alla att gamla Bunkern inte håller den standard som dagens moderna hockeypublik kräver. Med en ny arena samt med ett lite vassare lag som kan kämpa om playoffplatserna nästa säsong kommer vi tveklöst att öka publiksnittet. Bofors och Västerås har i år haft ett snitt på ca 2100 hemma och i närheten av det borde även vi kunna ligga. Viktigt i sammanhanget är att ÖHK tar fram väldigt attraktiva abonnemangs-alternativ för både ståplats och sittplats. Riktade kampanjer för att bl.a. locka fler ungdomar till hockeyn känns också som en vettig satsning. Supporterklubbens fortsatta arbete kommer också att vara en betydelsefull faktor för att öka intresset kring hockeyn.

3 hemmamatcher höjer sig publikmässigt från mängden, och det är inte helt oväntat matcherna mot Västerås (3080), Leksand (3185) och Bofors (2673). Tyvärr gick luften ur Västerås efter ungefär halva serien så det andra hemmamötet  mot dom blev lite avslaget. Bortsett från publikantalet så har Örebro spelat riktigt bra hemma och tagit poäng i 19 matcher av 26, flertalet av dessa matcher har varit mycket sevärda.

Hemmapublikens storlek är inte alltid avgörande för stämningen i hallen. Jag minns speciellt sista hemmamatchen mot Lakers som vi till slut lyckades vinna med 3-2 och ta 3 poäng. Då var vi endast 1209 åskådare men lät som om vi vore minst det dubbla. Anledningen till den fina stämningen berodde helt enkelt på att Örebro spelade extremt bra, laget strålade av spelglädje och kämparglöd samtidigt som matchen fick ett väldigt publikfriande scenario där spänningen hela tiden ökade.

Bästa veckodag för hemmamatcher är den dag i veckan då inget annat större arrangemang hålls i staden, matchkrockar med fotbollen måste vi förstås undvika. I övrigt verkar inte veckodagen ha någon tydligt avgörande betydelse för publiktillströmningen, däremot är det betydelsefullt vilket lag vi möter. Jag vet att flera pratade om att vi skulle få större publik då fotbollssäsongen slutade i början på november, det finns dock inga som helst statistiska belägg för det. Kolla de 3 omgångarna 16, 18, 20 precis efter att fotbolllssäsongen tagit slut, det blev istället en publikminskning.

 
Örebro är ett populärt lag på bortaplan.
Med ett snitt på omkring 2250 åskådare ligger vi tillsammans med Västerås och Bofors på en 6:e plats i bortapubliktabellen. Många kommer tydligen  ihåg Örebro från den gamla goda tiden och det finns samtidigt en allmän nyfikenhet kring nya lag i serien. Örebro har under säsongen fått mycket beröm för sin publikfriande hockey, dessutom har vi ett par poängkungar i laget. Det är väl de mest avgörande faktorerna till att så många velat beskåda det nya allsvenska laget. Att vi sedan inte lyckats ta så många poäng på bortaplan är en annan historia. Men det är frapperande att vi endast lyckats ta en enda fjuttig poäng på de 7 publikmässigt största bortamatcherna, de med över 3000 åskådare.

Årets bortamatch publikmässigt och på flera andra sätt är utan tvekan matchen mot Leksand den 2 januari. Inför hela 6191 åskådare fick vi i en jämn och välspelad match stryk med 2-1 i Ejendals Arena.  Just till denna matchen hade vi dessutom 4 supporterbussar samt 2 funktionärsbussar. Det var kanonfin stämning i bussarna och på läktaren. Leksandsklacken var som vanligt fint med på noterna och hejade på vår spelare nr 71. Extremt sällan en stor klack hejar på motståndarlagens spelare, en mycket snygg gest. Jag hoppas att vi kan göra en liknande resa nästa säsong om nu inte Leksand går upp i elitserien.

Drömscenariatot nästa säsong är att bygget av den nya arenan går bra samt att Örebro är med och fajtas om en playoff-plats tillsammans med våra grannar Västerås och Bofors. Då kan vi vara säkra på att vi får många högintressanta och publikdragande matcher. Skulle dessutom Vita Hästen lyckas gå upp i Allsvenskan så får vi ytterligare några intressanta matcher att avnjuta.

Hockeydoktorn

Lasse Walldoff

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Tomas Siverlid skriver:

    Kollar man in publikligan så ar de fyra sista lagen i publikligan de lag med överlägset sämst och skabbigaste ishallar av de lag i HockeyAlllsvenskan. Enda undantaget är Växjö men de är ju ett av seriens bästa lag.
    Så att ishallens skick ligger Örebro till last är nog sant.

  2. Lasse Walldoff skriver:

    Precis, Lakers hall är ungefär som vår men dom kommer att ha en helt egen arena klar till nästa sässe om allt går som planerat. Men anbuden dom fått in blev visst ett par snäpp dyrare än dom hade räknat med. Vore tråkigt om dom tvingas stoppa projektet eller att Lakers tvingas in i en farlig KK-sits.