Nyheter i år

Is-layout
Nytt för i år är att blålinjerna i både SHL och Hockeyallsvenskan kommer att flyttas 1,5 meter närmare mittlinjen. Förhoppningen från hockeyn är att detta kommer att främja offensiv hockey. Detta genomförs även då IIHF från i år kommer ha samma layout, och de svenska spelarna då är vana med layouten. Samtidigt som blålinjerna flyttas ut så kommer den förlängda mållinjen att åter placeras i sitt ursprungliga läge
(större utrymme mellan mål och sarg)
rink_small

Hybrid-icing
Det har tidigare funnits två typer av icing inom hockeyn,
(Icing är när pucken slås innan mittlinjen och går ända ner bakom förlängd mållinje)
touch-icing med färre avblåsningar och automatisk-icing med större spelarsäkerhet. Hybrid-icing är en kombination av de föregående, linjemannen gör en bedömning i samband med en icing situation. Om linjemannen bedömmer att den försvarande spelaren kommer att hinna först till pucken så döms icing, i de fall där det är en 50/50 situation döms även där icing, om den anfallande spelaren bedöms hinna först, vinkas således icing bort. Bedömningen sker vid en tänkt linje i höjd med tekningspunkterna i ytterzonen.

Regelförändringar
Från och med säsongen 14/15 så skall vid tekning i försvarszonen den försvarande spelaren först sätta ned sin klubba mot isen, detta för att ge anfallande spelare en liten fördel att kunna skapa målchanser i samband med tekningen.
(föregående år har det varit den anfallande spelaren som först skulle sätta ned sin klubba)
En annan ny regelförändring är att från och med i år tillåts sk. OnePiece handskar för målvakterna. Den gamla typen av plock var tvådelad, men den nya typen är en enda del.

SHL och Hockeyallsvenskan har valt att även detta år tillåta sk. snurrfintar vid straffslag, detta trots att IIHF inte tillåter detta längre, bedömningen att det både är publikfriande och underhållande vilket är skälet till att det fortfarande är tillåtet. Dock kvarstår grundregeln att den straff läggande spelaren hela tiden måste föra pucken framåt under straffen.

Nytt för i år är också att det nu finns ett centralt videorum för hela SHL där målkamerabedömningar o.dyl kommer ske. Vid videogranskning finns också en monitor för huvuddomaren placerad i sekretariatet på arenan så att domaren kan se samma bilder som måldomaren bedömer.

Comments

comments

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *