Definitionen av Quisling

Den här krönikan gick först under arbetsnamnet Svikarna från Närke och sen De som förgiftar brunnen, men då krönikan alltjämt blev av mer pedagogisk natur så påkallade detta också en mer akademisk rubricering.

Kära Örebroare,

Det finns goda skäl att anordna en genomarbetad SFI-kurs – Svenska för ishockeyintresserade – i Örebro stad. Förvisso är det illa att språkbruket i gästböcker och på webbforum inte sällan är under all kritik och med det fyllt av förbittringar, hets och mången imbecills åsikt, men än värre är den lingvistik som folk och fä håller med i ishallen. Plåga är att behöva sitta igenom en match och höra rasistiska skällsord falla över spelare i såväl det egna som som det främmande laget.

Ändå borde detta det första språkinitiativet fokusera på något än värre och med det ett för många, i så väl ande och mening, helt okänt ord. För några få bland oss tycks det dock inte bara vara välkänt, det tycks vara eder innersta natur.

Quisling
kvis³ling², m. ||(ig.; best. -en; pl. -ar.
[till namnet på den norske politiker o. lands­förrädaren Vidkun Quisling]
eg.: (förrädare)

Med gårdagen i minne kan ordet rent lokalt endast tillämpas vid beskrivningen av de människodjur som tagit sig till ishallen, ställt sig i Örebroklacken, bevittnat hur glada Örebroare sjunga, klappa och lägga sparmedel och sina sista kopparmynt i insamlingsburkarna till läktaraktiviteter – i folkmun tifo – för att tålmodigt invänta rätt ögonblick då de i lönndom tömmer ett jämnt antal burkar i egen börs.

Dagens ord är för er. Ni är förrädare som utnyttjar vanligt folks givmildhet, förtroende och hjärta. Ni är en avart i mänsklighetens periferi som sedan solen gick upp för första gången letat don att hugga i den andres rygg. Ni är ögat i girighetens tornado.

Vi är Örebro. Alltid.

Ni är bara kräk!

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Marcus Larsson skriver:

  Bra skrivet! Detta är förjävligt att folk kan stjäla från sin egna klack. Den som tog pengar borde fan skämmas.

  Hoppas vi får reda på vem det är som tog pengar från tifo burkarna. Får vi veta vem du är. Så hoppas jag på att du blir avstängd från att få stå i klacken och följa med på borta resor. Och betala minst 500-1000kr som du säkerligen tog.

  FY FAN VAD LÅGT! jag la inte pengar i tifo burkarna för att du/ni skulle ta dem.

 2. Gurra skriver:

  Man tror fan inte det är sant, hur fan kan man bli så djävla låg att man snor medel från ett gäng som gör allt för att det skall bli lite mer drag och feststämning i hallen??
  Det går inte att komma över filmen som filmas från pressläktaren och kanske ha tur att upptäcka den/de långfingrade svinen på den??
  Upptäcks det vem/vilka de är så anser jag att de skall hängas ut med namn och bild på väggarna i hallen…FY FAN!!!

 3. Patric skriver:

  Tur att jag inte hade mer än två kronor löst den här gången. Då kan jag stoppa i mer nästa gång. För i vanliga fall så kommer det ju (tyvärr?) bara riktiga fans.